Află!

Acasă » Ghidul antreprenorului » Află! » Ce impozite şi taxe trebuie să plăteşti?

Ce impozite si taxe trebuie sa platesti?

Cunoasterea mecanismului de impozitare si, în special, a facilitatilor oferite IMM-urilor, te va ajuta sa nu cazi în capcana acelor greseli care se fac, de obicei, începând cu primul trimestru din viata de „întreprinzator cu acte” si care sunt destul de costisitoare pentru a regreta, mai târziu, ca ai pornit la drum insuficient pregatit. Mai întâi, trebuie constientizat faptul ca întreprinderea nou constituita devine responsabila din punct de vedere juridic pentru neachitarea în timp util a impozitelor, taxelor si altor plati obligatorii.

Principalele acte la care se raportează, din acest punct de vedere, activitatea antreprenorială, sunt:

Facilitati fiscale

Conform art. 49 din Codul Fiscal, reprezentanţii sectorului IMM beneficiază de o serie de facilităţi la plata impozitului pe venit, după cum urmează:

Antreprenorii sunt scutiţi de plata impozitului pe venit pe un termen de 3 ani, dacă întrunesc următoarele condiţii:

 • încheie un acord în această privinţă cu Serviciul Fiscal de Stat;
 • dispun de un număr mediu anual de salariaţi de la 1 la 19 persoane, suma vânzărilor nete anuale nedepăşind  3.000.000 lei.

În cazul în care toate obligaţiile stipulate în acord au fost îndeplinite, după expirarea termenului prevăzut, agenţii economici au dreptul la o reducere de 35% a cotelor impozitului pe venit în decurs de 2 ani.

Impozite şi taxe

Impozitele şi taxele fac parte din categoria de plăţi obligatorii pe care orice agent economic trebuie să le facă, în conformitate cu legislaţia în vigoare. (Acestora li se alătură contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiile de asigurări medicale)

Categorii Tipuri de impozite şi taxe

Impozite şi taxe generale
de stat

Impozite şi taxe locale

 • Impozitul pe bunurile imobiliare
 • Taxa pentru amenajarea teritoriului
 • Taxa pentru unităţile comerciale şi /sau de prestările de deservire socială
 • Taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele municipale, orăşeneşti şi săteşti (comunale)
 • Alte impozite şi taxe: taxa pentru folosirea resurselor naturale, taxa hotelieră, taxa de piaţă etc.

Atenţie! Impozitele, taxele şi celelalte plăţi obligatorii pot suferi, periodic, o serie de modificări.  De aceea este strict necesar ca antreprenorul să fie la curent cu documentele normative care le reglementează. Prin urmare, pot fi consultate bazele de date electronice existente la adresele: http://www.justice.md; http://www.fisc.md, precum şi Monitorului Oficial care se află în majoritatea bibliotecilor (dacă nu sunt fonduri alocate pentru achiziţionarea lui). De asemenea, în cazul în care apar unele nedumeriri, este indicat de a face apel la consultaţiile oferite de oficiile teritoriale ale Inspectoratului Fiscal de Stat.

Acest compartiment include interpretarea corectă a legislaţiei în vigoare pentru perioada fiscală 2008, în interesul şi avantajul tău!

Biblioteca Antreprenorului Următoarea pagină >>

 

Adreseaza o intrebare
Ratele de schimb 23.10.2015
Cod Rata MDL
EUR 1 22.5201
USD 1 19.9037
RUB 1 0.3178
RON 1 5.0843
UAH 1 0.9068
Newsletter

Aici te poţi abona la NEWSLETTER pentru a primi prin e-mail noutăţile ce apar pe Portal.

Chestionar
Agenda locală

Meteo 24.08.2017
 • Chişinău

  9°C

  vînt ; 2m/s
 • Bălţi

  11°C

  vînt ; 4m/s
 • Tiraspol

  8°C

  vînt ; 3m/s