Află!

Acasă » Ghidul antreprenorului » Află! » Cum poţi obţine granturi şi asistenţă tehnică?

Cum poti obtine granturi si asistenta tehnica?

Termenul „granturi” apare în diverse contexte si ridicat în slavi si blamat. Cei care au reusit sa obtina fonduri într-un atare mod, lauda donatorii si proiectele care i-au sustinut; cei care au încercat dar au fost refuzati, alaturi de neîncrezatorii obisnuiti sa critice din principiu - fara a vedea macar care sunt conditiile de participare la concurs - fie refuza sa abordeze subiectul, fie îsi exprima deschis opinia negativa despre asa ceva. Iar numarul celor din categoriile a doua si a treia, sunt cu mult mai multi decât cei apartinând primei. Deseori, când nu reusesti sa obtii ceva, te superi pe omul/ institutia care te-a respins. „Am facut însa totul pentru a obtine ce doream, sau nu?” – de la o atare întrebare pe care sa ti-o pui tie însuti ar trebui sa pornesti, revizuindu-ti greselile si luând-o de la capat, în alt fel. Pentru a putea însa face o „revizie” a propriilor actiuni, este foarte important sa fi înteles corect ce înseamna un grant, ce ar trebui sa faci pentru a-l obtine si care pot fi eventualele motive de insucces.

Ce este un grant?

Este o forma de ajutor financiar cu caracter nerambursabil, oferit de regula, în cadrul unor programe pentru dezvoltarea anumitor domenii de business atunci când e vorba despre institutii „pofit”. El poate fi primit si sub forma de utilaje industriale.

În Republica Moldova există o serie de instituţii care acordă granturi fie pentru deschiderea unei afaceri, fie pentru dezvoltarea ei.

Ce trebuie să faci pentru a-l obţine?

Paşi Acţiuni

Pasul 1

 • Să porneşti de la următoarea premisă: fiecare donator are specificul lui, iar proiectul pe care îl înaintezi trebuie adaptat la cerinţele acestuia, care pot să  fie total diferite de ale altei instituţii. Este la fel ca în cazul contractelor: chiar dacă sunt cerinţe standard la nivel de formă, clauzele / conţinutul se modelează, nu se face „copy-paste” de pe un alt document care a adus alcuiva succes. 

Pasul 2

 • Să citeşti foarte atent textul care anunţă concursul de proiecte şi să nu eziţi să ceri detalii despre condiţiile de participare; să pui cât mai multe întrebări, pentru a  fi sigur că ai şansa de a obţine ceva.

Pasul 3

Are două variante:

 • Renunţi, dacă vezi că, pentru moment, nu faci faţă cerinţelor, sau ceea ce se propune nu răspunde pe deplin necesităţilor tale. Salvezi un timp util pentru alte activităţi şi chiar bani (dacă este nevoie de consultanţă pentru pregătirea documentaţiei).
 • Te apuci repede de treabă, imediat după ce eşti în posesia unor date relevante şi ai decis că „da, se poate, trebuie să particip” – fără a  lăsa totul „pe ultima sută de metri” - cu 2-3 zile înainte de termenul limită. Şi începi prin a reciti de mai multe ori informaţia de care dispui, prin a medita cum s-o pui într-o „cheie” proprie, care să te diferenţieze de alţii, dar, în acelaşi timp, să respecte cerinţele valabile pentru toţi.

Pasul 4

 •  După ce ai ajuns la o concluzie, începi prin a aduna şi a sistematiza materialele ce îţi vor servi fie doar ca bază pentru redactarea coerentă a proiectului, fie şi pentru anexarea lor în formă brută (dacă e cazul), la textul principal.

Pasul 5

 •  Scrii proiectul (singur, sau ajutat de consultanţi), având grijă să răspunzi exact aşa cum se cere în formularul de aplicare.

Unii donatori cer, uneori, cuvinte-cheie prin care să sintetizezi relevanţa grantului pentru afacerea ta, implicit, impactul posibil. Aceşti termeni trebuie foarte bine aleşi, nu puşi la întâmplare. (E mai greu să scrii „scurt” decât „lung”, dar merită eforturl).

Atenţie la CV-urile echipei! – În special la cel al administratorului de proiect şi al contabilului. Trebuie să fie relevante şi să corespundă realităţii!

Descrierea ideii / întreprinderii – şi a realizărilor, dacă este vorba despre dezvoltarea afacerii. (In acest caz, e mai bine de pus în anexă aprecierile altora, materialele promoţionale, fotografii, decât de descris cu lux de amănute în text, cu propriile cuvinte ce spun alţii despre tine). Dacă eşti la început de drum, accentul trebuie pus pe viabilitatea ideii, implicit, pe rezultatele ce se vor obţine prin finanţarea acesteia.

Planul de afaceri (care se cere, de regulă) trebuie să aibă drept premisă o îmbinare armonioasă între: acţiunile preconizate - capitalul investit -rezultatele scontate (Vezi structura şi modelele de plan).

Pasul 6

Revizuieşti de mai multe ori tot ce ai scris

Pasul 7

Depui proiectul (dar nu în ultima zi, pentru că face impresie proastă) şi uiţi de el (continuându-ţi activitatea, conform programului iniţial. Grantul trebuie să fie doar o variantă de alternativă, nu axa în jurul căreia îţi construieşti afacerea).

Două lucruri trebuie înţelese de la bun început: 

 • Faptul că aplicarea pentru obţinerea unui grant înseamnă înscrierea într-o competiţie unde câştigă cel mai viabil proiect - care, totodată,  corespunde mai bine profilului finanţatorului şi intereselor lui

 • Fondurile alocate de donator pentru tematica de grant lansată, sunt limitate.

Aşadar,  care pot fi principalele motivele de refuz?

 • O idee de afaceri nerealistă
 • Lipsa de credibilitate a antreprenorului / întreprinderii
 • Argumentări neconvingătoare privind modul de obţinere a profitului
 • Formulări deficitare din punctul de vedere al formei şi al conţinutului în limba de redactare a textului
 • Discordanţa dintre sumele solicitate şi costul real al proiectului
 • Existenţa unui proiect mai bun al altcuiva (chiar dacă şi al tău este competitiv, poate  „pierde teren” prin comparaţie)

Dacă ai pierdut astăzi, nu înseamnă că mâine nu poţi avea succes. Nu rămâne decât să încerci şi cu altă ocazie, pentru că dacă „supărarea” te copleşeşte şi iei nereuşita drept o ofensă personală, oricum nu există nici cea mai mică şansă de câştig.

Asistenţa tehnică şi informaţională

Poate fi acordată contra cost (în cazul prestatorilor de servicii-business) sau pe bază de grant (în cadrul unor proiecte naţionale sau internaţionale). Ea se materializează în: consultanţă, donarea de aparatură şi utilaj, asigurarea participărilor la expoziţii, softuri performante, acces la baze de date interne şi externe. (A se vedea lista organizaţiilor şi proiectelor active).

Trebuie luat în considerare faptul că şi instituţiile de stat din republică au un aport deosebit în acordarea de asistenţă. Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM, creată în 2007, este un exemplu concludent în acest sens. Ea  are ca principale obiective: monitorizarea  implementării Strategiei de Stat pentru Suportul Sectorului IMM, analiza şi elaborarea de propuneri pentru  eficientizarea politicilor de  stat în domeniu, acordarea de consultanţă şi suport informaţional.

Biblioteca Antreprenorului Următoarea pagină >>

 

Adreseaza o intrebare
Ratele de schimb 23.10.2015
Cod Rata MDL
EUR 1 22.5201
USD 1 19.9037
RUB 1 0.3178
RON 1 5.0843
UAH 1 0.9068
Newsletter

Aici te poţi abona la NEWSLETTER pentru a primi prin e-mail noutăţile ce apar pe Portal.

Chestionar
Agenda locală

Meteo 24.08.2017
 • Chişinău

  9°C

  vînt ; 2m/s
 • Bălţi

  11°C

  vînt ; 4m/s
 • Tiraspol

  8°C

  vînt ; 3m/s