Află!

Acasă » Ghidul antreprenorului » Află! » Cum să-ţi selectezi personalul?

Cum sa recrutezi si sa selectezi personalul?

Eşecul multor întreprinderi are la bază o gestionare deficitară a resurselor umane. Pentru că, în accepţia multor antreprenori, managementul personalului începe cu faza post-angajare, şi nu cu acea etapă  preliminară, care se numeşte stabilirea criteriilor de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru postul X, Z, Y. Indiferent de mărimea firmei, orice lucrător trebuie să fie eficient, pentru că primeşte un salariu. (Mare, mic, nu contează, dacă suma fost acceptată şi contractul semnat). Or, dacă el nu-şi face datoria sau este necinstit, angajatorul riscă să piardă bani şi un preţios „timp de piaţă” - care poate juca în favoarea concurenţei. Prin urmare, dacă o rudă, un bun prieten vă roagă să angajaţi nepotul, ginerele, nevasta, mai bine spuneţi „nu!” de la bun început, sugerând ideea că veţi organiza în cel mai scurt timp, un concurs. Pentru că altfel, există riscul să rămâneţi cu treaba nefăcută, cu relaţiile stricate şi cu banii aruncaţi în vânt. Aşadar, care sunt etapele pe care trebuie să le urmăm pas cu pas? Ele pot fi mai multe sau mai puţine, în funcţie de obiectul de activitate al întreprinderii; unele cu caracter general-valabil, altele cu caracter specific. Prezentăm în cele ce urmează lista lor completă, urmând ca antreprenorul să o adapteze ulterior, la propriile trebuinţe.

Etape Categoria
   
Stabilirea criteriilor de recrutare şi selecţie  

Anunţarea concursului în mass-media / la avizierul întreprinderii etc.

 

Acceptarea candidaturilor

 

Analiza documentelor şi selecţia pentru interviu Etape standard
Invitarea candidaţilor care au rămas în competiţie

 

Desfăşurarea interviului

 

Comunicarea rezultatului

 

Testarea competenţelor profesionale / probe situaţionale

 

Evaluarea psihologică Etape specifice
Interviu aprofundat

 

Comunicarea rezultatului

 

Prezentarea ofertei de lucru

 

Căi de recrutare a personalului

Există o multitudine de canale, fiecare având plusurile şi minusurile sale. De aceea, este bine de folosit cel puţin două pentru acelaşi apel, alegându-se conform compatibilităţii dintre profilul postului şi segmentul de consumatori de informaţii privind angajarea, care şi-ar putea depune candidatura. De exemplu, costuri destul de „pipărate” pentru angajator are presa scrisă. Dar nu e totuna dacă dai anunţul în „Makler” sau în „Logos Press”. Categoriile de „căutători de job”-uri vor fi diferite” (Cei din Makler se vor mulţumi cu o leafă mai mică, spre deosebire de cei care verifică săptămînal Ekonomiciskoe Obozrenie” – unde anunţurile sunt preponderent în limba engleză. Aceştea din urmă însă, vor pretinde mai mult, având şi mai mult de oferit).

Un canal cu mult mai avantajos pentru ambele părţi este însă, Internet-ul. Pe unele site-uri se pot plasa anunţuri şi în regim gratuit, iar ele sunt vizualizate de o paletă  cu mult mai largă de segmente. Prin intermediul lui se poate găsi mână de lucru ceva mai ieftină, dar cu un potenţial destul de ridicat (este vorba despre tinerii absolventi, care, chiar având capacităţi peste medie şi o diplomă universitară, ar putea accepta, pentru început ceva mai puţin plătit, pentru a căpăta experienţă şi/ sau a nu sta pe „tuşă” un timp prea îndelungat (Este diferenţă, desigur între  cel care vrea să se formeze, să devină mai bun şi cel care „fuge” de şomaj, doar. Pericolul nu este mare însă, pentru că superficialitatea se poate lesne depista). Accesaţi: http://www.moldovajob.com ; http://www.hr.md.

Alte căi de recrutare:

 • Prersonalul deja angajat al propriei întreprinderi
 • Anunţ oficial la avizierul instituţiei
 • Firmele autorizate de furnizare a forţei de muncă
 • Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă
 • Instituţiile de învăţământ: şcoli profesionale, universităţi.
Biblioteca Antreprenorului Următoarea pagină >>

 

Adreseaza o intrebare
Ratele de schimb 23.10.2015
Cod Rata MDL
EUR 1 22.5201
USD 1 19.9037
RUB 1 0.3178
RON 1 5.0843
UAH 1 0.9068
Newsletter

Aici te poţi abona la NEWSLETTER pentru a primi prin e-mail noutăţile ce apar pe Portal.

Chestionar
Agenda locală

Meteo 24.08.2017
 • Chişinău

  9°C

  vînt ; 2m/s
 • Bălţi

  11°C

  vînt ; 4m/s
 • Tiraspol

  8°C

  vînt ; 3m/s