Pericolul becurilor economice. Ati stiut vreodata?

Acasă » Noutăţi » Aţi ştiut că? » Pericolul becurilor economice. Ati stiut vreodata?

Becurile ecologice, lăudate pentru eficienţă, încep să stârnească suspiciuni. Sunt fabricate cu mercur, iar dacă se sparg în cameră s-ar putea degaja o cantitate de vapori toxici, chiar de 20 de ori peste limita admisă,capabila sa omoare un copil nou nascut, spun cercetătorii francezi. Dacă tot aţi aflat asta, pe viitor aveţi grijă când şi cum schimbaţi un bec economic. Intoxicaţia cu metale grele poate duce, în timp, la afecţiuni grave. Ele se pot depune în ţesutul gras sau mai grav, în oase. Din nefericire sunt afectate cam toate organele, începând cu tubul digestiv, ficatul, rinichii, spun medicii. Pe de altă parte, reprezentanţii producătorilor de becuri economice recunosc că lămpile şi neoanele conţin mercur, dar cantitatea este foarte mică". Totuşi cercetătorii francezi de la Institutul Naţional de Cercetări Medicale "Sante", ne învaţă ce măsuri de precauţie putem lua.
-În cazul în care un bec economic se sparge, aerisiţi îndelung încăperea.
-Folosiţi mănuşi şi hârtie absorbantă.
-În niciun caz nu veţi utiliza aspiratorul, pentru că acesta împrăştie particulele de mercur în toată încăperea.
-De asemenea este important ca aceste lămpi să nu ajungă la coşul de gunoi, ci să fie predate în locurile unde pot fi reciclate corespunzător.
În Republica Moldova,becurile economice devin din ce in ce mai populare şi mai des întrebuinţate. Dar ne-a informat cineva de pericolele lor? Sau au fost luate măsuri necesare ca becurile arse sa nu ajungă să fie sparte la gunoişti,dar colectate pentru reciclare,cum o fac toate ţările europei? Nu,se pare ca nimeni nu are acest interes. Principalul lucru, este ca vinderea lor aduce bani buni.

 • Print Total comentarii: 0 Vizitatori: 10322
Comentarii

 

Adreseaza o intrebare
Ratele de schimb 23.10.2015
Cod Rata MDL
EUR 1 22.5201
USD 1 19.9037
RUB 1 0.3178
RON 1 5.0843
UAH 1 0.9068
Newsletter

Aici te poţi abona la NEWSLETTER pentru a primi prin e-mail noutăţile ce apar pe Portal.

Chestionar
Agenda locală

Meteo 22.09.2017
 • Chişinău

  9°C

  vînt ; 2m/s
 • Bălţi

  11°C

  vînt ; 4m/s
 • Tiraspol

  8°C

  vînt ; 3m/s