Inflatia in Republica Moldova a atins nivelul de 7,5%

Главная » Новости » Экономика » Inflatia in Republica Moldova a atins nivelul de 7,5%

Inflatia in Republica Moldova a atins nivelul de 7,5% in 10 luni ale anului curent. Aceasta constatare a fost facuta in cadrul sedintei de marti seara, 4 noiembrie, a Grupului de lucru pentru monitorizarea situatiei macroeconomice, prezidata de catre Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon.

“Evolutia preturilor in 10 luni ne permite sa afirmam ca  inflatia in anul 2008 nu va depasi nivelul de 10%”, a declarat Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon.

Membrii grupului de lucru au efectuat o analiza a factoriilor determinanti in procesele inflationiste si au constat o relativa stabilitate a preturilor la produsele alimentare si industriale. Conform datelor prezentate in octombrie 2008 a fost inregistrata o  descrestere a preturilor la carne, cereale, carburanti, orez, ulei de floarea soarelui si o crestere a preturilor la legume proaspete, in special la rosii, cauzate de factori sezonieri.

In contextul scaderii continui a preturilor la materia prima pentru industria alimentara, precum e faina si carnea, membrii Grupului de lucru au constat  ca ar fi de asteptat si o scadere a preturilor la produsele de panificatie, produsele din carne si mezeluri.

In contextul analizei pietei valutare, viceguvernatorul Bancii Nationale, Victor Cibotaru, a afirmat ca nivelul deprecierii valutei nationale in raport cu dolarul SUA in Republica Moldova este cel mai jos din regiune. Astfel, de la 3 septembrie pana la 3 noiembrie 2008 deprecierea leului moldovenesc in raport cu dolarul a constituit 7,3 puncte procentuale , in timp ce deprecierea hrivnei ucrainene vizavi  de dolar a constituit 26 puncte procentuale iar a leului romanesc cu 20,5 puncte.

Grupul de lucru pentru monitorizarea situatiei macroeconomice a fost creat in luna aprilie curent. Sarcina Grupului de lucru este  de a analiza dinamica principalilor indicatori macroeconomici. Din cadrul acestui Grup fac parte conducatorii Ministerului Finantelor, Bancii Nationala a Moldovei, Biroului National de Statistica, Serviciului Vamal, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei si altele. 


MEC.GOV.md


 

 • Печать Все комментарии: 0 Посетители: 8586
Комментарии

captcha Comenteaza


 

Задать вопрос
Обменный курс 23.10.2015
Код Курс MDL
EUR 1 22.5201
USD 1 19.9037
RUB 1 0.3178
RON 1 5.0843
UAH 1 0.9068
Информационный бюллетень

Здесь вы можете подписаться на Информационный бюллетень, чтобы получать новости на Ваш электронный адрес.

Анкета
Районный справочник

Погода 17.08.2017
 • Кишинёв

  9°C

  ветер ; 2м/с
 • Бельцы

  11°C

  ветер ; 4м/с
 • Тирасполь

  8°C

  ветер ; 3м/с