Acordul de Asociere RM - UE

Acordul de Asociere între Republica Moldova, Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice
și statele membre ale acestora a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles, Belgia. Acordul a fost ratificat de Parlamentul RM pe 2 iulie 2014, iar de Parlamentul European pe 13 noiembrie 2014.

Acordul de Asociere RM - UE stabilește un nou cadru juridic pentru avansarea relațiilor dintre RM și UE spre o treaptă calitativ superioară, cea a asocierii politice și integrării economice cu UE totodată acesta crează un cadru de cooperare în domenii precum comerțul, politica de securitate și cultura.

Odată cu semnarea acordului de asociere, între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber-schimb. Acest lucru înseamnă reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare aplicate produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.

Iar de la 1 ianuarie 2016 Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător s-a extins pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat pe 23 decembrie 2015 Decizia Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova privind aplicarea titlului V din Acordul de Asociere pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC) este parte a Acordului de Asociere şi aduce beneficii suplimentare economice pentru Republica Moldova.

Acordul de comerţ liber dintre Chişinău şi Bruxelles presupune liberalizarea graduală (până la 10 ani din momentul semnării) a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare.

ZLSAC este un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mai mari decât regimul comercial acordat unilateral de UE până în decembrie 2015 şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii.

http://infoeuropa.md/rm-privind-ue/acord-de-asociere-intre-republica-moldova-pe-de-o-parte-si-uniunea-europeana-si-comunitatea-europeana-a-energiei-atomice-si-statele-membre-ale-acestora-pe-de-alta-parte/