În Moldova există 338 de depozite frigorifice, cu o capacitate de depozitare de 196,1 mii de tone, dintre care cu atmosferă controlată – pentru 120 de mii de tone. Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, capacitatea de depozitare este insuficientă în contextul în care cantitatea de fructe și legume care trebuie păstrată în depozite este de circa 250 de mii de tone.



Într-un răspuns al ministerului la o solicitare a Agenției de presă IPN, se precizează că în prezent capacitatea de depozitare a fructelor și legumelor este de 78,4%. Odată cu sporirea volumelor de producție, vor crește și necesitățile de depozitare, în vederea ridicării valorii producției agricole și majorării profitului întreprinderilor.



Dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și întregirea lanțului valoric (prerăcire, calibrare, sortare, congelare) are drept scop obținerea produsului cu o valoare adăugată înaltă. Datorită întregirii lanțului valoric, producătorul agricol poate obțineun produs omogen și ambalat conform cerințelor de piață, cu un termen de păstrare de lungă durată, astfel încât ptodusul să poată fi comercializat pe durata întregului sezon la un preț mai bun, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, se menționează în nota informativă a ministerului de profil.


Cât ține de numărul liniilor noi de sortare, în 2016 au fost lansate zece linii. Datele pentru anul curent nu sunt încă totalizate.



Suma investițiilor din partea statului în dezvoltării infrastructurii post-recoltare este de 363,9 milioane de lei.

mybusiness.md