Antreprenori din Republica Moldova vor beneficia de sprijin pentru crearea plantaţiilor de salcie energetică. Apelul de finanţare a fost lansat de Asociaţia de Bioenergie, iar dosarele de participare pot fi depuse până pe data de 16 martie.

 

Proiectul prevede plantarea în lunca Prutului a 26 de hectare de salcie energetică, iar fiecare antreprenor care va fi selectat va beneficia de finanţare pentru un lot a câte 5-8 ha. Agenţii economici eligibili urmează să cofinanţeze lucrările de pregătire a terenului, precum şi să asigure îngrijirea plantaţiei, costul total estimat al contribuţiei fiind de 1100 de dolari per hectar.

 

„Ne așteptăm ca programul de finanțare să impulsioneze dezvoltarea sectorului de biocombustibili solizi în Regiunea de Sud, unde se atestă un număr mai mic de producători de brichete şi peleţi. Crearea suprafeţelor de plantaţii energetice va dezvolta noi afaceri de producere a biocombustibililor şi va spori accesul consumatorilor la biocombustibil sau tocătură lemnoasă la preţuri avantajoase”, a afirmat Vladimir Brăgaru, preşedintele Asociaţiei de Bioenergie din R. Moldova.

 

Salcia energetică este cel mai răspândit soi de plantă energetică. Mai este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece creşte câte trei centimetri pe zi, în 2-3 ani ajungând la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, în sol nisipos şi pe suprafeţe cu bonitate redusă. 

 

Asociaţia de Bioenergie în R. Moldova a fost creată cu suportul Proiectului „Energie şi Biomasă”  finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Proiectul este la etapa a II-a şi are prevăzut pentru perioada 2015-2018 un buget de 9,4 milioane de euro.

moldpres.md