29 Octombrie 2020


Proiectul USAID/APM acordă granturi pentru finanțarea activităților de creare și implementare a parteneriatelor pentru dezvoltarea forței de muncă în sectorul agricol de înaltă valoare


Ai o idee inovativă în domeniul energetic și ai nevoie de suport financiar?
Soluții pentru sporirea eficienței energetice sau energiei regenerabile

Elveția lansează Programul de granturi mici 2019-2022
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC lansează Programul de granturi mici pentru anii 2019-2022 întru susținerea proiectelor inovative în domeniile prioritare pentru relațiile dintre Elveția și Republica Moldova.

8 Centre de Suport în Afaceri au fost lansate în regiunea de Sud, cu suportul Uniunii Europene
În Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova vor activa 8 Centre de Suport în Afaceri. În cadrul evenimentului de lansare, care s-a desfășurat la Căușeni, au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Secretariatului Inițiativei Primarii pentru Creștere Economică, autorităților publice centrale și locale din regiunea de Sud, organizațiilor de suport în afaceri precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Proiectul de Competitivitate din Moldova (aici, „Proiect” și/sau „MCP”) finanțat de USAID, Suedia, și UK aid, și implementat de către Chemonics International Inc., acceptă cereri de finanțare pentru implementarea următorului obiectiv: susținerea întreprinderilor din industria ușoară.

Producătorii agricoli vor beneficia de asistență gratuită în cadrul programului Farmer to Farmer
Agricultori, cooperative și universități din țară vor beneficia, în următorii trei ani, de consultanța gratuită a unui grup de 45 de voluntari americani, experți în domeniul agriculturii ecologice, producerii laptelui și zootehniei. Acest lucru va fi posibil în cadrul unei noi faze a Programului Farmer to Farmer, lansat astăzi, 26 martie, la Chișinău.

Concurs de granturi de până la 60.000 $ pentru localităţi, oferite de Guvernul Elveţiei.
PNUD Moldova anunţă un concurs de preselectare a 35 localităţi beneficiare a etapei a II-a a proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, finanţat de Guvernul Elveţiei, în perioada 2019-2022.

60 de tineri din Republica Moldova și Ucraina, ghidați pe calea antreprenoriatului
15 tineri din Republica Moldova au fost premiați pentru cele mai bune planuri de afaceri în cadrul Seed Forumului și a Conferinței de închidere a Proiectului “Joint Opportunities in Business for Youth”. În total 60 de tineri din Republica Moldova și Ucraina au fost instruiți în domeniul antreprenorial și au participat la o serie de activități, care s-au încheiat cu prezentarea planului de afaceri și premierea celor mai bune și realiste idei cu impact socio – economic și transfrontalier.

Premieră mondială: Testul IMM efectuat prin telefonul mobil
România ar putea deveni prima ţară din lume în care Testul IMM, obligatoriu de efectuat înaintea iniţierii unui act normativ, să fie efectuat prin intermediul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile, aplicaţie dezvoltată şi implementată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

600 de tineri vor fi susținuți în afaceri prin PROGRAMUL NAȚIONAL “START PENTRU TINERI”
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat aplicația de înscriere la PROGRAMUL NAȚIONAL “START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 februarie 2019, în cadrul unui eveniment public.

Instruire pentru companiile prestatoare de servicii în afaceri din regiunea Sud
Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Organizația de Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor mici și Mijlocii (ODIMM) și Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR SUD) anunță lansarea procedurii de înscriere la sesiuni de instruire gratuită a companiilor ce prestează servicii de suport în afaceri.

În atenția antreprenorilor sociali!
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii invită toți antreprenorii interesați de domeniul antreprenoriatului social la un atelier de lucru cu genericul “Dezvoltarea antreprenoriatului social în regiuni”.

IMM-urile din Moldova vor deveni mai verzi
Ministerul Economiei și Infrastructurii este în plin proces de elaborare a unui nou Program-pilot național „ÎMM-uri verzi3”, prevăzut să susțină întreprinderile din țară care vor să aplice modele de afaceri și tehnologii prietenoase mediului, și care urmează a fi aprobat în anul curent.

Autoritățile locale, regionale, naționale, instituțiile de drept public, organizațiile internaționale și organizațiile non-profit pot aplica pentru cel de-al 3-lea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020.

UE finanțează companiile autohtone care vor să-și dezvolte capacitățile de export pe piețele UE!!!
UE finanțează un pachet de sprijin pentru unele companii moldovenești, pentru a le ajuta să înțeleagă mai mult despre modul în care pot beneficia de importurile fără taxe vamale din Republica Moldova și pot obține un acces mai mare la piața UE.

Invitație la Atelierul de lucru: Dezvoltarea Clusterelor în Republica Moldova
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii invită antreprenorii și persoanele interesate la Atelierul de Lucru cu tematica „Dezvoltarea Clusterelor în Republica Moldova”.

4 ani de DCFTA / Ce s-a schimbat de când RM a semnat Acordul de Asociere cu UE
Cu patru ani în urmă, R. Moldova și Uniunea Europeană semnau Acordul de Asociere, care a dus la crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între ambele părți. Oportunitățile oferite de DCFTA în acești ani au permis creșterea exporturilor și crearea a cel puțin 15 000 de locuri de muncă noi în țara noastră.

Trofeul cel mai bun incubator al anului a plecat la Ceadâr-Lunga
IA Ceadâr-Lunga este Câștigătorul celei de-a IV-a ediții a Concursului „Incubatorul de Afaceri al anului”. Acesta este organizat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM).

54 de antreprenori vor beneficia de susţinere financiară prin Programul „PARE 1+1”
54 proiecte investiționale noi create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de susţinere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Astăzi, 20 decembrie, titularii afacerilor au semnat cu ODIMM contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 13,27 mil.lei. Potrivit estimărilor, vor fi create și menținute 124 noi locuri de muncă, iar investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 32,48 mil.lei.

Cea mai mare comunitate a femeilor de afaceri din țară s-a reunit astăzi, 15 decembrie, la Chișinău, în cadrul Forumului Național al Femeilor din Moldova 2018. Evenimentul fost organizat la inițiativa Platformei Naționale a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a avut drept scop facilitarea schimbului de experiență și a bunelor practici asupra tuturor aspectelor întâlnite de femei în activitatea lor profesională, de antreprenoriat și în viața socială.

Proiectul Women in Business – noi oportunități pentru femeile antreprenor
Astăzi, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a organizat primul eveniment de informare și promovare în cadrul Proiectului “Women in Business - Promovarea antreprenoriatului în rândul tinerelor din regiunea Dunării", la care au participat femei antreprenor, grupuri locale interesate, instituții academice și partenerii proiectului din opt țări.

WOMEN IN BUSINESS, o nouă oportunitate pentru comunitatea femeilor de afaceri
În luna octombrie, s-a desfășurat primul atelier de lucru cu genericul „Dezvoltarea antreprenoriatului feminin din Republica Moldova”, organizat în cadrul proiectului WOMEN IN BUSINESS, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) organizează în data de 19 octombrie un atelier de lucru destinat întreprinderilor sociale, în cadrul Proiectului Finance4SocialChange.

Ideile inovative pentru Chişinău vor fi finanţate în cadrul unui concurs de granturi
Proiectul „Oraşe verzi durabile” lansează un program de granturi pentru soluţii noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant.

Fenomenul industriei IT: un succes ce se vrea tot mai mare
În urmă cu şapte ani, industria IT din Republica Moldova avea o cifră de afaceri de 1,3 miliarde lei. Acum cifra de afaceri a sectorului IT este dublă faţă de 2011, numărul de întreprinderi înregistrate a crescut cu 61 la sută. Fiecare a cincea companie din domeniul IT este cu capital total sau parţial străin.

Sfaturi utile pentru tinerii care doresc să iniţieze o afacere agricolă
Înfiinţarea unei afaceri agricole depinde de foarte mulţi factori, iar fermierul care îi pune bazele trebuie să ia în considerare resursele de care dispune şi cunoştinţele sale în domeniul pe care doreşte să-l abordeze.

În Republica Moldova au fost lansate două modele noi de cluster
În regiunile de Sud și Nord a Republicii Moldova vor activa două modele noi de cluster. Acestea sunt localizate în Cahul și Soroca oferind posibilitatea asocierii companiilor din industria creativă și textilă pentru a dezvolta proiecte comune. Generarea celor două clustere a fost realizată de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) prin intermediul Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al Uniunii Europene (TAIEX). Inițiativele au fost făcute publice în cadrul unui atelier de lucru “Politici de Cluster și Programul de Suport al Inițiativelor de Cluster”.

Comisia Europeană a lansat un nou apel de proiecte în domeniul inovării, în cadrul Programului COSME
Programul COSME a lansat un apel de Co-finanțare a consorțiilor pentru achiziții publice de inovații- COS-PPI-2018-2-01.

Cum e să fii femeie antreprenor? Spune-ne părerea ta, completează chestionarul!
ODIMM invită toate femeile, cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani, să completeze chestionarul și să-și împărtășească opiniile și experiențele proprii în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul femeilor tinere.

Entuziaștii în domeniul IT, inovatorii, makerii și toți cei care vor să rezolve probleme prin soluții inedite și să construiască afaceri profitabile pornind de la aceste soluții – sunt invitați să participe în cadrul Startup Academy, programul de antreprenoriat care îi va ajuta să parcurgă calea de la idee la un produs și o afacere viabilă.

Statul a sprijinit peste 300 de întreprinderi în implementarea proiectelor investiționale
Peste 300 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM), care nu dispuneau de gaj pentru a obține credite de la bănci, au fost susținute de stat prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Facilități oferite firmelor din Republica Moldova de către Uniunea Națională a Patronatului Român
În urma misiunii economice realizată de Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR) în Republica Moldova și a comunicării la nivelul mediului de afaceri cât și la nivelul principalelor instituții ale statului și a unor organizații deosebit de importante pentru economia Republicii Moldova, au fost realizate următoarele măsuri de susținere a întreprinderilor din Republica Moldova:

Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din Republica Moldova se pot înscrie, începând de astăzi, 2 august, 2018, la Concursul Naţional „IMM – Model sustenabil de Responsabilitate Socială”, ediția a IX-a, desfășurat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Gala premiilor va fi organizată în cadrul Conferinței Internaţionale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii- 2018, care va fi desfășurată în luna octombrie curent. Concursul National IMM – Model sustenabil de Responsabilitate Sociala

WOMEN IN BUSINESS - un nou proiect pentru femei, lansat în cadrul Programului Transnațional Dunărea
În perioada 17-18 iulie, în or. Varna, Bulgaria, a avut loc lansarea Proiectului WOMEN IN BUSINESS - “Promovarea antreprenoriatului în rândul tinerelor femei din regiunea Dunării”, co-finanțat în cadrul celui de al doilea apel de proiecte al Programului Transnațional Dunărea. Proiectul își propune să încurajeze femeile tinere, cu idei inovatoare să lanseze și să dezvolte cu succes propria afacere.

ODIMM invită tinerii să aplice la Proiectul JOBS4Youth
Tinerii cu vârsta între 18-35 ani din Republica Moldova, care vor să se lanseze în domeniul afacerilor, sunt invitați să aplice la Proiectul „Joint Opportunities in Business for Youth” (JOBS4Youth), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). JOBs for YOUTH este primul proiect destinat tinerilor din Republica Moldova și Ucraina care are ca scop extinderea, intensificarea și imbunătățirea procesului de cooperare transfrontalieră prin încurajarea și susținerea tinerilor, potențiali antreprenori din cele două țări să inițieze și să dezvolte afaceri palpabile și cu valoare adaugată pentru economiile ambelor țări.

Și-au investit toți banii într-o afacere cu șinșile. Istoria familiei Moroșanu din Hâncești
Tot mai mulţi tineri din Moldova sunt tentaţi să-şi inițieze o afacere acasă, la fel a procedat și familia Moroşanu, care de mai bine de 4 ani, se ocupă cu creşterea şinşilelor. Lucrul în ferma lor este bine organizat, la moment îngrijesc mai mult de 1500 de animăluţe.

AIPA a dat startul recepționării cererilor de subvenționare aferente plăților în avans
Începînd de astăzi şi pînă pe 10 septembrie curent, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) va recepţiona cererile de subvenţionare, aferente plăților în avans pentru anul 2018, destinate tinerilor și femeilor fermieri ce doresc să-și lanseze o afacere în sectorul agricol.

Ala Popa, producătoare de broccoli: Toată producția o vindem în supermarketurile din ţară
Ala Popa, producător de legume din raionul Teleneşti, satul Negureni, creşte un spectru larg de legume, roşii, conopidă, varză, morcov, ceapă, precum şi broccoli pe o suprafaţă totală de 50 de hectare.

Antreprenoriatul și obiectivele dezvoltării durabile
În calitate de companie, de ce ar trebui să vă axați pe realizarea obiectivelor dezvoltării durabile? Actualmente percepția majorității antreprenorilor dar și a cetățenilor este că statul este obligat să creeze condiții și să aibă grijă de dezvoltarea societății. Această abordare este deja depășită și pe termen lung nu generează rezultate palpabile.

Albinele de la Bașcalia se vor „Vedete” în Europa
De câțiva ani, frații Zlatov din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca, au pus picioare două afaceri. Ambii sunt apicultori renumiți, iar acum au de gând să își unească eforturile - să-și construiască propriul laborator și depozit, să-și întărească pozițiile pe piața internă și chiar să exporte miere. Ca să-și modernizeze afacerile, au apelat la programul „Pare 1+1”. Au beneficiat însă și de ajutor din partea USAID la procurarea stupilor pe verticală.

Incubatoarele de Afaceri vor avea noi instrumente de susținere a antreprenorilor
Incubatoarele de Afaceri din Cahul, Călărași și Cimișlia, membre ale Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM) vor beneficia de un Fond de Rulment pentru facilitarea accesului la finanțare al antreprenorilor – rezidenți, sub formă de împrumut preferențial, fără dobânzi și comisioane. Decizia a fost aprobată astăzi în cadrul Ședinței de lucru a Consiliului Consultativ al RIAM.
Proiectele investiționale a 48 de migranți, susținute prin Programul „PARE 1+1”
48 de afaceri create de lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de susţinere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și finanțat de Uniunea Europeană. Sâmbătă, 23 iunie, titularii proiectelor investiționale au semnat cu ODIMM contractele de finanțare în sumă totală de 11,46 mil.lei, ceea ce va contribui la atragerea în economie a 30,13 mil. lei investiții și crearea a 114 locuri de muncă.

Garanția financiară ODIMM, accesibilă online
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a implementat un soft pentru emiterea, monitorizarea și executarea garanțiilor financiare de stat. Acesta permite interacțiunea online cu băncile partenere și solicitanții de garanții financiare din rândul întreprinderilor mici și mijlocii. Digitalizarea procesului de emitere a garanțiilor de stat prin Fondul de garantare a Creditelor (FGC) se înscrie în trendul aplicării tehnologiilor informaționale moderne și este implementat cu suportul Băncii Mondiale.

Moldova poate ajunge în top 10 al celor mai mari exportatori de vişine din lume
Conform datelor oficiale ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova, până la începutul celei de-a treia decade a lunii iunie curent, din țară au fost exportate 981 de tone de vişine.

Începînd cu 1 iulie AIPA va recepționa cererile privind oferirea plăților în avans
Tinerii cu vârste de până la 35 de ani și femeile, care se lansează în agricultură, îşi pot pregăti dosarele pentru a primi subvenţii în avans. Cererile vor fi recepţionate, începând cu 1 iulie, de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura. Prioritate vor avea cei care se ocupă de creşterea animalelor, livezilor de cireși, caiși sau plantațiilor de căpșuni. De asemenea, va fi încurajată şi construcția depozitelor frigorifice.

Exporturile Republicii Moldova au atins maxima istorică! Cele mai exportate grupe de mărfuri
În primele patru luni ale anului 2018, exporturile de mărfuri s-au majorat cu 28,7% față de perioada corespunzătoare din anul 2017, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit experților, este vorba de maxima istorică.

ODIMM lansează Concursul pentru jurnaliști
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) anunță lansarea Concursului pentru jurnaliști: „Promovarea antreprenoriatului și a Programelor ODIMM”, ediția a II-a. Acesta are drept scop premierea celor mai buni jurnaliști care au realizat materiale privind activitatea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova și programele ODIMM. Promovarea antreprenoriatului si a Programelor ODIMM

Învață să conduci propriul proiect – un nou workshop de weekend marca activEco
Acest workshop pune accentul pe proiecte și cum se face ca să iasă așa cum vă doriți. Dar nu este vorba de orice tip de proiecte, ci anume de inițiative socio-ecologice, care țin cont de principiile dezvoltării durabile.

Consiliul UE a adoptat noi norme pentru agricultura ecologică
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat că sectorul agriculturii organice a crescut permanent - cu 125% în ultimii 10 ani - dar creșterea sa a fost afectată de reguli care nu se mai potrivesc: ”Unul dintre marile succese ale Politicii Agricole Comune a fost capacitatea sa de adaptare pentru a răspunde noilor provocări și oportunități”.

La data 28 mai curent, începând cu ora 12.30, va avea loc prima ediție a Conferinței internaționale “Yep! I can”. Evenimentul are ca obiectiv cultivarea culturii antreprenoriale în rândul tinerilor, prin metode practice și interactive, preluarea experienței internaționale (Israel, Ucraina) în dezvoltarea creativității și gândirii antreprenoriale.

Cultivarea și recoltarea usturoiului poate deveni o afacere nu doar profitabilă, dar și una generatoare de ideii inovative. O dovedește o tânără familie din Bălți, care își dezvoltă o afacere cu usturoi în raionul Râșcani, și care în urmă cu 4 ani au decis să schimbe confortul de la etaj pe aerul curat de la țară.

Carnetele de muncă vor deveni istorie începând cu 1 ianuarie 2019
Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre prin care, la data de 1 ianuarie 2019, va fi abrogată decizia de acum unsprezece ani privind carnetele de muncă. Astfel, aceste documente vor fi excluse din circulație

Ferma de capre: afacerea în care a investit toți banii familiei o tânără din Orhei
Ferma de capre poate fi o afacere agricolă, care să aducă profit, doar dacă se investește și multă muncă, pasiune, dăruire. Despre aceasta ne-a comunicat o tânără de 35 de ani din raionul Orhei, care, alături de soțul său, a investit economiile familiei într-un proiect inspirat din copilărie.
.jpg)
Șansa antreprenoarelor. Startup Week-end Women va avea loc la Chișinău
Dacă ești femeie și ai o idee de afacere, încearcă-ți norocul. În perioada 18-20 mai, la Generator Hub, se va desfășura în premieră pentru Moldova - Startup Weekend Women. Este vorba despre un concurs dedicat tinerelor și femeilor antreprenoare care visează să lanseze propria afacere în diferite domenii.

ClimateLaunchpad este în căutarea noii generații de eco-antreprenori din Moldova
Am deschis înscrierile pentru ediția 2018 a ClimateLaunchpad, competiția de idei de afaceri cleantech derulată simultan în 43 de țări. Sunt invitați să aplice toți cei cu idei de afaceri inovatoare și sustenabile în domeniul tehnologiilor ecologice.

Peste 160 de IMM-uri din Republica Moldova şi-au redus facturile la energie
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a ajutat peste 160 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova (ÎMM) să devină mai eficiente din punct de vedere energetic. Un program specializat, lansat în 2009, susținut financiar de Guvernul Suediei și administrat de BERD, a oferit cele mai inovative şi eficiente idei, din punct de vedere energetic, întreprinderilor autohtone din domeniul businessul-ui agricol, construcții, transport și turism.

A fost lansat cel de al doilea apel de proiecte în cadrul Programului „Femei în afaceri”
La Componenta de granturi pot participa femeile care gestionează o întreprindere de până la 2 ani. Valoarea maximă a grantului va constitui 165 mii lei, dintre care 110 mii lei sunt direcționați pentru procurarea de echipamente, soft, lucrări de renovare, iar restul 55 mii lei pentru servicii de dezvoltarea afacerii: cercetare, consultanță și promovare.

Coacăzul negru - idea de afacere pe care a mizat familia Oprea din Ocnița
Cultura de coacăz negru este de un real interes pentru fermierii moldoveni în condițiile în care o asemenea plantație îi poate aduce unui agricultor un profit anual de 127 mii lei de pe un hectar. Mai mult decât atât, coacăzul negru poate reprezenta o idee inteligentă de afacere deoarece nu are cerințe specifice față de sol.

Găsește investitori pentru Startup-ul tău și profită de un program de mentorat
Să începi o afacere nu este simplu și chiar dacă ai o idee și un plan bine definit, partea finanțării îți poate da peste cap avântul. Suportul familiei, creditul bancar sau granturile nu sunt întotdeauna cele mai potrivite soluții, iar găsirea unui investitor poate fi, uneori, cel mai dificil pas, însă există o soluție și pentru aceasta.

Anual, 2500 de întreprinzători, dintre care 200 de migranți sau rude de gradul I ale acestora, vor fi instruiți în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale. Acest lucru este prevăzut de Planul de acțiuni pe anii 2018-2020 pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, prezentat de către ministrul Economiei și Infrastructurii, la ședința Guvernului.

30 de apicultori din țară au primit stupi verticali prin intermediul Proiectului USAID/APM
În cadrul evenimentului organizat de Proiectul USAID/APM, la data de 25 aprilie curent, în prisaca apicultorului Andrei Bivol din satul Bardar, raionul Ialoveni, a avut loc ceremonia de înmânare a certificatelor de beneficiari celor 30 de apicultori selectați în cadrul apelului de granturi pentru inițierea unui program demosntrativ și educativ la tema stupilor verticali lansat de Proiectul USAID/APM.

100 de afaceri inițiate de femei vor beneficia de finanțare nerambursabilă
100 de femei de afaceri din Republica Moldova vor beneficia de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului guvernamental „Femei în afaceri”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu alte asociații din sectorul agricol, anunță o nouă rundă de seminare pentru exportatorii de fructe proaspete, inclusiv struguri de masă care intenționează să efectueze exporturi pe piața Uniunii Europene. Instruirile vor avea loc în Orhei, Soroca, Tiraspol, Cahul, Congaz și Chișinău.

Liza Mamaliga: Am moștenit pasiunea pentru albini și apicultură de la bunicul și tatăl meu
Liza Mamaliga, este o tânără de 28 de ani, care a decis să continuie tradiția bunicului și tatălui în albinărit, fiind fondatoarea companiei „Dulce Plai”, din orașul Ungheni.

Noi reguli de soluționare a disputelor comerciale cu agenții economici naționali
Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea Consiliului pentru soluționarea disputelor din cadrul organelor de control. Conform documentului, contestațiile depuse de persoanele supuse controlului de stat şi care se consideră vătămate într-un drept al său, recunoscut de lege, vor fi soluționate de către consiliile pentru soluționarea disputelor, din cadrul celor 13 instituții cu funcții de control.

Ministerul Economiei și Infrastructurii informează agenții economici că pot depune cereri de rezervare a subvenției unice în mărime de 40 de mii de lei, pentru fiecare loc de muncă creat, până la data de 31 iulie. Cererile pot fi depuse în scris sau prin intermediul portalului E-cerere, în adresa Ministerului Finanțelor.

Apel de propuneri de proiect pentru procesarea și comercializarea produselor ecologice 2018
În cadrul proiectului „Dezvoltarea agriculturii organice orientate spre export în Moldova 2016-2018” finanțat de USAID Data limită de recepționare a propunerilor de proiect 6 mai 2018, ora 17:00 ora locală

Anastasia Adam - singura femeie din Moldova care deține și gestionează o stână de oi
Anastasia Adam este singura femeie din Moldova care deține și gestionează o stână de oi. Și nu una oarecare, ci amplasată pe cel mai înalt deal din Moldova, dotată cu turbină eoliană, panouri solare, gazon de iarbă și înconjurată de 2000 de arbori.

Concursul de granturi pentru crearea Fondurilor de susținere a antreprenoriatului pentru tineri
Proiectul, cu durata de 32 de luni, are ca obiectiv să contribuie la dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova prin implicarea activă a societății civile și altor părți interesate, ținând cont de prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Una dintre activitățile proiectului presupune crearea a 10 Fonduri de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri în vederea sporirii activității sociale și economice a tinerilor din regiuni și dezvoltarea pe termen lung a comunităților.

Promovarea conservării energiei, a energiei regenerabile și a eficienței resurselor este esențială pentru un viitor sustenabil. clim@ este o nouă competiție pentru întreprinzători sau proiecte inovatoare care au puterea să implementeze practici cu un impact pozitiv asupra climei.

Unde poți găsi bani și cunoștințe pentru a începe să exporți?
Desigur, serviciile de export intelligence au anumite costuri, care chiar și pentru companii mari, ca Viorica Cosmetics, pot părea greu de suportat. Noutatea bună este, însă, că de astfel de servicii, prestate de Gateway & Partners, pot profita și companii mici și relativ tinere, cum este de exemplu Regina Naturii, producător de miere.

Proiectul Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) de comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură lansează cel de-al 7-lea apel al Programului de granturi post – investiționale „Managementul durabil al terenurilor”.

Cum poți obține un profit de 250 mii lei dintr-un hectar de căpșun în Moldova
Există culturi care recoltate chiar și pe suprafețe mici pot aduce profit. Una dintre acestea este și căpșunul, care reprezintă interes economic și alimentar datorită potențialului mare de producție. În funcție de soi și condițiile de cultivare se pot obține până la 25 t/ha de fructe calitative, în câmp deschis.

Svetlana Nițoreanu - o afacere cu alun ecologic
Deşi schimbarea carierei părea o nebunie în anul 2015, totuşi Svetlana susţine: „Nu-mi pare rău că am făcut acest pas. Acum sunt mult mai motivată să fac ceva”.

Ferma iepurilor care ascultă rock
A așteptat să împlinească 18 ani ca să poată accesa un credit nerambursabil de la ODIMM, pentru inițierea unei afaceri cu iepuri. A făcut asta pentru tatăl ei, care muncește în Franța. A vrut să-l aducă acasă, ca să fie din nou o familie.

Circa 180 de întreprinderi și organizații participă la expozițiile „Moldconstruct” și „Moldenergy”
Circa 180 întreprinderi și organizații din domeniul construcțiilor și cel energetic participă la expozițiile internaționale specializate „Moldconstruct-2018” și „Moldenergy-2018”, care s-au deschis astăzi la Centrul Internațional Moldexpo. La expozițiile din acest an și-au expus produsele companiile din șase țări, inclusiv Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Ucraina și Belarus.

Programul de stat “Prima Casă” a fost lansat oficial
Programul de stat "Prima Casă" devine funcțional începând cu 26 martie curent. Din această dată, cetățenii pot depune cereri de finanțare la băncile care au semnat contracte de colaborare cu Ministerul Finanțelor și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

ODIMM a lansat un nou Proiect pentru tineri – JOBs for YOUTH
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova în parteneriat cu Organizația Publică de tineret “Noua Generație a Europei” din Ucraina a lansat pe 14 martie curent proiectul transfrontalier “Joint Opportunities in Business for Youth (JOBs for YOUTH)”.

PowerUp! – competiția europeană pentru companiile din domeniul eficienței energetice
Antreprenorii din Republica Moldova care activează în domeniul eficienței energetice sau dezvoltă tehnologii pentru acest sector pot să-și încerce puterile la nivel european. Competiția start-upurilor din Europa Centrală și de Est, PowerUp!, a fost lansată recent și este organizată în 24 de țări.

Peste 300 de femei au fost instruite în cadrul Proiectului „Business Academy for Women”
Femeile de afaceri au studiat cum să-și eficientizeze modelul de business şi să-și orienteze companiile pe care le gestionează către export. Modulele de instruire au cuprins subiecte primordiale din domeniul de management, marketing contemporan și relații economice internaționale.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), implementat de către Chemonics International, Inc. lansează un apel de cereri de grant pentru modernizarea infrastructurii de postrecoltare a pomușoarelor în cadrul companiilor consolidatoare, astfel încât să sporească capacitatea acestora de a livra volume de produs consistente, ce satisfac cerințele de calitate a piețelor externe.

Republica Moldova a înregistrat progrese la capitolul înființarea afacerilor
Republica Moldova a înregistrat progrese la capitolul înființarea afacerilor, arată studiul anual „Costul reglementării de stat a activității de întreprinzător”, realizat de Grupul Banca Mondială. Potrivit datelor, țara noastră ocupă locul 44 din 190, aceeași poziție ca și în anul 2016. La prezentarea studiului au participat Secretarul general de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, și Directorul de țară al Bancii Mondiale pentru Moldova, Anna Akhalkatsi.

Exporturile de produse agroalimentare din Republica Moldova au atins în anul trecut peste un miliard de dolari. „2017 a fost un an bun pentru exporturi, s-a înregistrat o creștere substanțială la unele grupuri de produse și o diversificare a pieței de desfacere a produselor din R. Moldova”, a declarat directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi.

Pomușoare ecologice de aronie, motiv de mândrie pentru un tânăr fermier din Moldova
Ideea de a-și lansa propria afacere îi tentează pe mulți tineri din Moldova, iar cei mai insistenți reușesc să transforme o simplă idee în ceva real, palpabil.

Pe malul stâng al Nistrului s-a deschis un centru de consultanță în agricultură ecologică
Agricultorii de pe malul Nistrului din Republica Moldova pot beneficia acum de consultanță profesionistă în cadrul Centrului de Consultanță în Agricultură Ecologică, înființat cu sprijinul UE.

Prin intermediul Programului de Granturi Mici (2017-2019), SDC finanțează acțiuni mici care abordează probleme de dezvoltare în principalele domenii de activitate ale SDC în Moldova.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de comun cu AIPA a inițiat începând cu data de 09 februarie 2018 consultarea publică a proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului privind condițiile și procedura de acordare a plăților în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

Legea privind comerțul electronic a fost adaptată la reglementările UE
În urma modificării legislaţiei actuale au fost eliminate lacunele existente şi au fost aliniate prevederile legii în conformitate cu Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au anunțat lansarea concursurilor „Marca comercială a anului 2017” și “Premiul pentru realizări în domeniul calității 2017” î.

Din 2018 fără hârtii oficiale pentru emiterea garanţiilor financiare
Fără cozi interminabile şi zeci de documente pentru obţinerea garanţiilor financiare. Din 2018, întreprinderile mici şi mijlocii care nu dispun de gaj pentru accesarea creditelor, vor putea beneficia de asigurare la un click distanţă. Noile condiţii de obţinere a garanţiilor de stat au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Programul PARE 1+1 este un model de succes pentru Tadjikistan
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a fost vizitată, astăzi, de delegația formată din oficiali guvernamentali ai Republicii Tadjikistan și reprezentanți ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), în contextul studierii experienței și a bunelor practici privind crearea și implementarea cu succes a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1 și contribuția acestuia la mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi.

Concurs de granturi pentru activități de protejare a mediului
Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu oferă granturi organizațiilor non-guvernamentale și organizațiilor din comunitate (ONG/OSC) din țările în curs de dezvoltare pentru a le permite să facă față provocărilor globale de mediu.

Suport din partea experților și mentorilor internaționali pentru startuperii din Moldova
Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) vine cu noi oportunități de dezvoltare pentru antreprenoriatul IT prin lansarea TRACTION Camp Moldova, un program de accelerare intensiv, fără precedent în țara noastră.

Vino la Expoziția Fabricat în Moldova 2018
"Fabricat în Moldova – Fabricat pentru tine!" este genericul celei de-a XVII-a ediții a Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova” 2018, ce va avea loc în perioada 31 ianuarie-04 februarie 2018, la CIE "Moldexpo", sub patronajul Guvernului.

Istorii de succes din stânga Nistrului - Nadejda Covaliciuc
În lumea afacerilor, femeile sunt mai motivate decât bărbații. Eu sunt inspirată de copii mei, îmi doresc să le ofer condiții și posibilități de viață mai bune. Am început activitatea în calitate de persoană fizică, din necesitate. Având în vedere specificul regiunii în care locuim, am decis să creez o companie în domeniul curieratului.

Afacerea mea este viața mea - Afaceri din stânga Nistrului
Afacerea mea este viața mea, este ca un copil pentru mine. Dacă aceste lumânări ar vorbi v-ar spune o întreagă poveste.

Republica Moldova este pregătită pentru mai multe investiţii
Republica Moldova este pregătită pentru mai multe investiţii, atât din partea capitalului autohton, cât şi străin. Există toate motivele pentru a avea încredere în perspectivele de business ale ţării noastre.

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1” a aprobat 32 cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create de migranți sau rudele acestora, în sumă totală de 7,89 milioane de lei. Potrivit estimărilor vor fi create circa 90 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 19,43 milioane de lei.

Afaceri de Crăciun. Iată cinci idei care îți pot aduce venituri suplimentare în luna cadourilor
În timp ce unii antreprenori așteaptă venirea verii pentru a-și face planuri noi pentru afacerile lor, alții așteaptă iarna pentru a profita din plin de luna cadourilor. În luna decembrie, oamenii cheltuie mai mulți bani pentru cadouri, petreceri, concedii sau diverse alte servicii, astfel că oportunitatea de a realiza vânzări mai mari decât în alte perioade ale anului nu este ratată de mulți antrepre

Crăciun Fericit și La mulți ani!
Dragi antreprenori și parteneri, Vă adresăm sincere felicitări şi urări de bine.

Programul de stat „Prima casă” votat în lectură finală
Proiectul de lege a Programului de stat „Prima casă” a fost votată astăzi în lectură finală de către deputați. Proiectul prevede procurarea aparatamentelor și caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, în special, pentru familiile tinere, membrii cărora nu au depășit vârsta de 45 de ani, sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale.

Agenții economici pot beneficia de subvenții pentru crearea locurilor de muncă
Statul va acorda în anul 2018 subvenții de 40 mii de lei pentru crearea fiecărui loc de muncă, potrivit Regulamentului cu privire la subvenţionarea creării locurilor de muncă, aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Cuantumul subvenției va fi indexat anual în funcție de majorarea salariului mediu pe economie.

Antreprenorii sunt informați privind înregistrarea mărcii comerciale
“Mărcile și procedura de înregistrare a acestora în Republica Moldova și în alte țări” a fost subiectul atelierului de lucru, desfășurat, astăzi, 20 decembrie, de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Acesta este cel de al doilea eveniment organizat în cadrul Proiectului internațional “Value Intellectual Property for SMEs”.

Reducerea presiunilor asupra mediului de afaceri
Setul de legi privind limitarea abuzurilor față de business este apreciat pozitiv de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova, dar și criticat de unele ONG-uri care susţin că "modificarea legislaţiei va submina încrederea populației în guvernare".

În Moldova există 338 de depozite frigorifice, cu o capacitate de depozitare de 196,1 mii de tone, dintre care cu atmosferă controlată – pentru 120 de mii de tone. Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, capacitatea de depozitare este insuficientă în contextul în care cantitatea de fructe și legume care trebuie păstrată în depozite este de circa 250 de mii de tone.

Granturi pentru românii din Republica Moldova - Eveniment de informare în cadrul Diaspora Invest
Proiectul Diaspora Invest a lansat campania de informare a publicului cu privire la criteriile de selecție a grupului. În acest sens, pe 21 decembrie 2017 va avea loc întâlnirea cu românii din Republica Moldova
.png)
Un start-up fondat de doi tineri din Moldova a primit 100.000 de euro de la PepsiCo
PepsiCo a acordat un grant final de 100.000 de euro, în cadrul primului program incubator al companiei în Europa-Nutrition Greenhouse, start-up-ului Erbology, care oferă produse nutritive pe bază de plante, un business cu sediul la Londra, lansat de doi tineri din Republica Moldova

A fost lansat Programul de Granturi pentru organizațiile de tineret
A fost lansat Programul anual de Granturi pentru organizațiile de tineret, care are drept scop susținerea și dezvoltarea sectorului de tineret din Republica Moldova

A fost lansată o nouă rundă de granturi pentru diasporă
Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) anunţă o nouă rundă de granturi în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub (DEH). Programul este destinat cetăţenilor originari din Republica Moldova aflaţi peste hotare.

Întreprinderi din Moldova vor prezenta vinuri și fructe uscate la o expoziție din Japonia
Pe 18 decembrie, 12 întreprinderi vinicole, trei companii producătoare de miere și două companii producătoare de fructe uscate și nuci își vor prezenta produsele la o expoziție la Tokyo.

Un nou proiect de promovarea a comerțului pe piețele internaționale Proiectul UE ”Ready to Trade”
Actualmente, proiectul se află la etapa incipientă, când sunt purtate discuții cu toate părțile interesate, pentru a fi identificat unul sau mai multe sectoare cu perspectivă, precum și companiile (aproximativ 20 la număr), care vor beneficia de asistență pentru promovarea produselor la export. În special, va fi oferită consultanță și asistență în aspecte ce țin de marketing, design, precum și suport pentru participare în cadrul evenimentelor B2B în țară și peste hotare. Totodată, experții au comunicat că în luna martie vor fi prezentate rezultatele fazei incipiente și un plan de acțiuni.

Ucraina a acordat Republicii Moldova o cotă suplimentară de 5000 de autorizații pentru transportul de încărcături atât în regim bilateral, cât și de tranzit pe teritoriul ucrainean. Este al doilea pachet de autorizații oferit operatorilor de transport rutier moldoveni în luna noiembrie, după ce în prima decadă a lunii Kievul a eliberat 3 000 de autorizații de tipul ”Ucraina bilateral/tranzit”.

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 30 noiembrie Planul național de acțiuni în domeniul facilitării comerțului pentru perioada anilor 2018–2020, care cuprinde 35 de capitole și 91 de acțiuni.
.jpg)
Cel mai bun Incubator de Afaceri al Anului 2017
IA Sângerei este Câștigătorul celei de a III-a ediții a Concursului „Incubatorul de Afaceri al anului”.

Antreprenorii din nordul Moldovei pot accesa granturi din partea Cehiei, până la 15 decembrie
Guvernul Cehiei va oferi Republicii Moldova circa 40 mii de euro sub forma unui grant, pentru proiecte de dezvoltare a afacerilor, în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii.

Noi reguli de import al produselor zootehnice din Rusia în Moldova
Republica Moldova introduce noi cerințe pentru importul de produse de origine animală din Rusia, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Inovația și tehnologiile verzi, mai aproape de antreprenori
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a organizat astăzi, 30 noiembrie, sesiunea de informare ”Posibilități de finanțare a tehnologiilor verzi”, desfășurată cu suportul Enterprise Europe Network (EEN) și al Ambasadei Suediei din Republica Moldova.

Antreprenoriatul feminin în Moldova: analize și recomandări
Dacă bărbații preferă să-și conducă afacerile singuri sau împreună cu un partener, femeile tind să-și unească forțele. Mai mult de 50% de femei-antreprenoare din Moldova se asociază cu alte femei de afaceri în mai multe sfere de activitate, nu doar în cea de vânzare-cumpărare.

„Gala antreprenoriatului feminin 2017" și-a desemnat câștigătorii
Platforma Națională a Femeilor din Moldova în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) au desemnat cele patru câștigătoare ale Concursului „Gala antreprenoriatului feminin- 2017", ediția a III-a.

Eveniment de amploare „Antreprenoriatul feminin – potențial de dezvoltare regională”
Femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, s-au întrunit astăzi, 25 noiembrie, în cadrul celei de a III-a ediții a Forumului Național al Femeilor din Moldova pentru a identifica noi oportunități de dezvoltare a antreprenoriatului feminin, a face schimb de experiență, a face networking și pentru a se inspira reciproc prin cunoașterea unor noi povești de succes.

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a semnat astăzi, 24 noiembrie, contracte de finanțare nerambursabilă cu 25 de beneficiari ai Programului de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1”. Suma totală a granturilor este de 5,85 mil.lei, care vor atrage circa 16 mil. lei în economia națională.

La Chișinău va fi organizat Business Forumul „Agricultura”
Actuala ediție a forumului va promova produsele cu potențial sporit de export, precum și produsele bio, inclusiv apicole.

Acest lucru este prevăzut de legea votată de parlament de aprobare a celui de-al 5-lea protocol adițional la acordul de modificare și aderare la Acordul central-european de comerț liber (CEFTA), aprobat pe 26 mai 2017 la Belgrad.

Ministerul Finanțelor intenţionează să elimine barierele de debirocratizare a businessului
Potrivit ministerului, au fost elaborate două proiecte prin care sunt propuse modificări la hotărârile de Guvern ce țin de evidența contabilă la instituțiile publice și întreprinderile private.

În Moldova vor apărea noi produse cu indicație geografică
Plăcinta de Năpădeni, sarmalele pitice din satul Lalova sau brînza de capră de la Nord sînt doar cîteva din produsele care ar putea fi înregistrate în calitate de Indicații Geografice (IG), Denumiri de Origine (DO) sau Specialităţi Tradiţionale Garantate (STG) în Republica Moldova.

Seminar gratuit de informare ”Posibilități de finanțare a tehnologiilor verzi”
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) invită antreprenorii și instituțiile de suport în afaceri la sesiunea de informare ”Posibilități de finanțare a tehnologiilor verzi”.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a relansat un produs pe piața mediatică din Republica Moldova destinat antreprenorilor și consultanților în afaceri din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană - Business Portal, astăzi, 14 noiembrie, la Centrul de Excelență în domeniul TIC "Tekwill".

Condiții noi pentru inițierea unei afaceri
Persoanele care vor dori să inițieze o activitate economică vor trebui să notifice și pompierii, nu doar autoritățile publice locale.

Din toamnă, ”Factura” va fi exclusă și Serviciul Fiscal va accepta doar ”Factura fiscală”
De la sfârșitul lunii octombrie, formularele ”Factură” și ”Anexă la factură” vor fi excluse și nu vor mai fi utilizate.

Plafonul finanțării nerambursabile oferit de Programul ”PARE 1+1” a fost majorat
Cuantumul maxim de finanțare nerambursabilă alocată din contul Programului de atragere a remitențelor în economie “PARE 1+1” a fost majorat printr-o decizie de Guvern, adoptată astăzi, de la 200 mii la 250 mii de lei.

Un nou Incubator de Afaceri a fost lansat la Cahul
Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a lansat astăzi, 17 august, un nou Incubator de Afaceri la Cahul. Acesta este al unsprezecelea incubator de afaceri din ţară, care va crea peste 60 de locuri de muncă.

Diaspora, îndemnată să deschidă afaceri în Republica Moldova
Moldovenii din afara țării sunt îndemnați să deschidă afaceri și să investească în Republica Moldova. În cadrul Zilelor Diasporei, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

Creditele bancare noi în valută națională continuă să se ieftinească
Tendinţa de scădere a ratei medii ponderate a dobînzilor la creditele în lei moldovenești se menţine al doilea an consecutiv și a coborît la 10 la sută în luna iulie.

Codul Muncii a fost completat pentru a proteja drepturile femeilor însărcinate şi celor care au născut de curând. Conform documentului, femeile care au copii în vârstă de până la trei ani, în cazul în care nu au posibilitatea să-şi îndeplinească obligaţiile de muncă.

Proiectul ”Asistență tehnică pentru implementare DCFTA”, la final
Implementarea proiectului”Asistență tehnică pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv (DCFTA), semnat de Republica Moldova cu UE pentru perioada 2015-2017, s-a încheiat.

Antreprenorii din ţară învaţă cum să câştige bani din vânzări online
Peste 500 de antreprenori din toată ţara învaţă cum să câştige bani din vânzările online. Ei participă la un forum tematic, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova şi sunt ghidaţi de câţiva tineri care au reuşit să facă bani.

La Călărași a fost deschis un nou Incubator de Afaceri
Cel de-al 10-lea Incubator de afaceri, construit cu susținerea Uniunii Europene, a fost lansat astăzi la Călărași, informează Moldpres cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Transportul de mărfuri în R. Moldova a înregistrat o creștere de 42%, în luna mai
Transportul de mărfuri în R. Moldova a înregistrat o creștere de 42%, în luna mai