Tinerii cu vârste de până la 35 de ani și femeile, care se lansează în agricultură, îşi pot pregăti dosarele pentru a primi subvenţii în avans. Cererile vor fi recepţionate, începând cu 1 iulie, de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura. Prioritate vor avea cei care se ocupă de creşterea animalelor, livezilor de cireși, caiși sau plantațiilor de căpșuni. De asemenea, va fi încurajată şi construcția depozitelor frigorifice.

 

Doritorii de a beneficia de subvenţii în avans trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe. Iar cea mai importantă este ca afacerea să fie în mediul rural.

 

„Vor fi acceptate proiecte până la un milion de lei, 65 de procente le oferă statul şi 35 cei care vor participa. Dacă veniţi cu o propunere de proiect de un milion de lei 650 de mii de lei vor fi acoperite de stat, 350 de mii vor fi a dumneavoastră”, a comunicat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Liviu Volconovici.

 

AIPA va recepţiona dosarele timp de două luni, după care vor fi selectaţi 100 de beneficiari.

 

„Sper foarte mult că o să avem benficiarii şi solicitanţi suficienţi în aşa fel ca obiectivele care au fost trasate în cadrul acestui program să fie atinse”, a menţionat directorul AIPA, Nicolae Ciubuc.

 

De asemenea, beneficiarii care nu au bani pentru contribuţia proprie de 35 la sută, vor putea apela la bănci pentru a contracta un împrumut.

 

„Ne propunem o colaborare între ODIMM şi AIPA în vederea susţinerii agenţilor economici care vor beneficia de acest program atunci când se adresează la instituţiile bancare pentru diferenţa acesta de contribuţie de 35 la sută, ODIMM -ul va veni prin intermediului fondului de garantare cu aceea garanţie de stat pentru ai susţine pe beneficiari”, a afirmat directorul interimar ODIMM, Petru Gurgurov.

 

Proiectul de subvenţionare în avans a fost lansat într-o gospodărie ţărănească din Căuşeni, administrată de Veronica Sitişco. Pe cele 160 de hectare de teren agricol sunt crescute fructe. Femeia spune că succesul în agricultură este datorat muncii zilnicie şi ajutorului din partea statului.

 

„Tinerii care fac studii ar fi bine să aibă şi susţinere din partea statului asta e ceea ce trebuie la ziua de astăzi şi nu cred că o femeie o să faca agricultură mai rău ca bărbaţii”, a spus agricultorul, Veronica Sitişco.

 

Tinerii antreprenori, care au venit la lansare, spun că cerinţele înaintate de program sunt uşor de realizat.

 

Proiectul de subvenţionare a fost votat de Guvern în luna mai. În acest an, autoritățile vor aloca 45 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 5 la sută din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii.

 

canal2.md