Afanasie Col

„Dacă vrei să reușești, trebuie să lupți mai întâi cu frica”

Dorința de a reveni acasă după mai mulți ani și o pasiune moștenită de la părinți și bunici a pus baza unei ferme de creștere a oilor și caprelor în sudul țării, în satul Cazaclia, raionul Ceadâr-Lunga. Sudul țării întotdeauna s-a remarcat prin profesionalism la creșterea acestor animale, deaceea reanimarea unei ferme nu a fost o problemă. Ca un antreprenor, care își dorește o afacere prosperă, Afanasie a înțeles că modernizarea procesului tehnologic va contribui la extinderea afacerii și va permite oferirea unor produse mai calitative. Prin intermediul Programului PARE 1+1 au putut să-și procure utilaje pentru mecanizarea procesului de muls și un pasteurizator pentru prelucrarea laptelui.

Cum a apărut ideea de afacere?

Dragostea faţă de creşterea animalelor am moştenit-o de la bunicul, tatăl şi fratele meu mai mare. Fiind încă mic copil, îmi placea să am grijă de animale cărora le dedicam tot timpul meu liber. După mulţi ani de muncă în Moscova, într-un moment dat am înţeles că aici vreau să mă opresc, vreau să vin acasă şi să mă ocup de ceea ce îmi place, să fiu alături de copii şi nepoţii mei.

Cu ce probleme v-ați confruntat în procesul de inițiere a afacerii?

Atunci când ai un scop bine definit, idei care într-una te motivează, îţi pare că nimic nu îţi va sta în cale spre succesul tău. Însă, în acest drum totuşi am întîlnit greutăţi, una din care fiind lipsa surselor materiale destule pentru iniţierea afacerii de vis. Cu toţii ne dorim ca totul să se îndeplinească imediat, ca imaginaţia şi gindurile să se materializeze, însă totul vine treptat...

De unde ați aflat despre Programul PARE 1+1?

Despre Programul PARE 1+1 am aflat din internet. Prietenii şi rudele aflând că vreau să particip la acest program m-au încurajat şi m-au susţinut mult.

Este sau nu simplă procedura de aplicare la program?

Procedura de aplicare mi s-a părut una simplă şi clară. A durat ceva timp pregătirea actelor necesare, însă condiţiile programului erau explicative. Nu am întîmpinat careva greutăţi.

Cum apreciaţi impactul Programului PARE 1+1 asupra activității întreprinderii?

În primul rând, acest program mi-a ajutat mie, fiind conducătorul unei afaceri, încă o dată m-am convins că lumea nu este fără oameni buni. Şi chiar şi atunci, când îţi pare că nu mai există nici o ieşire din situaţie- ea există!

Care credeți că sunt barierele dezvoltării unei afaceri în Republica Moldova?

Consider că în Republica Moldova se simte bine lipsa Pieţii de desfacere, preţurile la realizări fiind foarte mici. În lupta spre câștigul cumpărătorilor mereu este necesar de a micşora semnificativ preţurile, uneori ajungând chiar şi mai mici decât costul produsului.

Ce vă propuneți pentru viitor?

Să nu mă opresc la această etapă, ci să merg înainte, să dezvolt afacerea, îmbunătăţind-o zi de zi. Creşterea animalelor este un domeniu al industriei foarte mare, aşadar, este nevoie de dorinţă pentru a merge înainte, pe care eu o am.

Ce sfaturi puteți să le dați tinerilor care doresc să inițieze și să-și dezvolte afacerea?

În primul şi în primul rând să nu aibă frică de nimic, să meargă înainte, chiar de vor fi şi eşecuri. Acum sunt foarte multe programe, mai ales pentru susţinerea tinerilor antreprenori. Nu ezitaţi să participaţi. Luptaţi pentru viitorul vostru!