Alexandru Camburian

Albinile au devenit pentru Alexandru cele mai bune prietene, după ce a decis să inițieze o afacere în domeniul apiculturii. Fiind un comerciant înnăscut, a realizat că cel mai bine poți vinde produsul muncit de tine, din moment ce ești responsabil de calitate, ambalaj și alte particularități importante pentru business. SRL „BIOMAGIC GRUP” a fost înregistrată în anul 2014, ambițiile antreprenorului fiind destul de mari. Cu ajutorul Programului „Pare 1+1” a înființat o prisacă cu 100 de stupi și și-a procurat utilaj pentru prelucrarea mierii. Iar noutatea afacerii lui Alexandru este serviciul de polenizare, pe care le prestează altor apicultori.

Cum a apărut ideea de afacere?

Practic comerțul de mai mult timp și întotdeauna mi-am dorit să ajung producător și să-mi vând produsele mele. În timp, după mai multe contemplări, am înțeles că apicultura este un domeniu în care aș putea să mă implic, deoarece îmi place mult și mi-ar putea aduce satisfacție și inspirație.

Fiecare afacere, pentru ca să meargă are nevoie de o „cireșică”, care s-o deosebească de alte afaceri similare. Ce are nou afacerea Dumneavoastră?

default name M-am gândit din start la acest detaliu și am decis că voi aduce pe piața Moldovei un serviciu nou, dar necesar anume acestui domeniu – serviciile de polenizare. Chiar daca acest serviciu implică un efort suplimentar, cred ca merită să investești puteri și forțe pentru un lucru care va aduce beneficii și colegilor.

Cum a fost procedura de aplicare la program?

Procedura este destul de simplă, chiar în comparație cu alte proceduri birocratice. A fost mai grea așteptarea rezultatelor. Dar eu sunt de părere că este corect să se respecte timpul și condițiile, pentru ca să fie selectați anume cei care au capacitatea de a înființa o afacere.

Cum apreciaţi impactul Programului PARE 1+1 asupra activității întreprinderii?

Pentru mine personal impactul a fost considerabil. Nu aș fi avut niciodată resurse financiare suficiente pentru a iniția această afacere, de care acum sunt mândru.

Cât e de greu să dezvolți afaceri în Republica Moldova?

E mult mai dificil ca în alte țări, deoarece accesul la finanțări este limitat. În Moldova avem oameni capabili și interesați să dezvolte afaceri, dar curajul și încrederea că se poate o au puțini de frica eșecului, care te poate lăsa fără nimic. Dar eu cred că se poate, doar să ai curaj și răbdare.

Ce vă propuneți pentru viitor?

Vreau ca afacerea mea sa devină una de succes, să pot crește așa cum am visat și să realizez totul câte le am în plan. Acest domeniu chiar merită atenție deoarece este unul care aduce oamenilor sănătate, iar mediului înconjurător prospețime și frumusețe.

Ce sfaturi puteți să le dați tinerilor care doresc să inițieze și să-și dezvolte afacerea?

Să se documenteze cât mai mult. Să nu aștepte că va merge de la sine. Nimic nu merge de la sine până nu depui efort, perseverență și multă dragoste. Dar în afaceri e important să nu lași mâinile în jos nici la primul eșec și nici la al doilea. Ce nu ne ucide trebuie să ne facă mai puternici.