Ana Ursachi

O idee nouă, desprinsă din filmele americane au provocat-o pe Ana să investească banii câștigați de peste hotare într-o afacere nouă pentru Republica Moldova. Ana s-a gândit la cei care nu au posibilitatea să-și procure o mașină de spălat rufe printre care sunt studenții ce locuiesc în cămine, familiile ce nu au dispozitive de spălat, cei ce nu au spații pentru uscare, gospodinele cu mulți copii, instituțiile ce au nevoie de servicii de spălătorie. Spălătoria în regim self-service presupune spălarea rufelor de sine stătător, plătind doar costul jetonului pentru arenda mașinii de spălat.

Cum apare, de obicei, o idee de afacere nouă pentru localitatea în care trăiești?

Ideea bună poate apărea oricând și oricui. Este important să știi să o identifici. Idea mea de a deschide o spălătorie de haine cu autoservire a apărut din necesitatea de a spăla o plapuma mare, care nu încăpea în mașina de spălat rufe de acasă. Văzusem astfel de spălătorii în Europa, dar cel mai des le-am văzut în filmele americane, acolo unde găsești câte una la orice colț. Astfel, am început să analizez cu atenție riscurile și beneficiile unei astfel de afaceri. Peste câteva săptămâni am trecut de la vis la acțiune și încet-încet ideea a prins contur.

default name Cum a fost primită o astfel de idee de către oameni?

Cea mai mare problemă cu care m-am confruntat a fost faptul că fiind o afacere de tip nou, majoritatea celor care urmau să fie implicați, într-un fel sau altul, la realizarea ideii unei spălătoriei „Bubble” nu înțelegeau conceptul de self-service.

O altă problemă a fost lipsa serviciului de reparație a acestui tip de tehnică. Acesta este și minusul când inițiezi o afacere nouă, fără a avea concurență. Nu găsești oameni competenți în acest domeniu. De fapt, această problemă încă persistă și este destul de complicat în cazul în care se deteriorează utilajul. În general, datorită faptului că în Moldova nu existau la acel moment astfel de spălătorii, a fost foarte greu. Practic, experimentăm la orice etapă.

Cum ai aflat despre Program?

Despre Programul „Pare 1+1” am aflat de pe net, căutând oferte de suport financiar oferit de Guvernul RM sau de alte instituții. Am fost foarte mirată că statul a implementat un astfel de program, care ajută cetățenii ce lucrează în afara tării, să vină acasă și să-și pună bazele unei afaceri. Și mai mirată am fost atunci când am realizat cât este de simplu să aplici la acest Program. Depui actele și aștepți !

Ce rol a avut Programul PARE 1+1 în dezvoltarea afacerii tale?

Programul Pare 1+1 a avut un impact enorm asupra dezvoltării afacerii mele. Datorită acestei finanțări am fost capabilă să deschid o a doua filială. Dacă nu foloseam această oportunitate nu dezvoltam afacerea într-un timp atât de scurt.

Ce bariere pot întâlni tinerii antreprenori în dezvoltarea afacerii?

Scăderea numărului populației Moldovei reprezintă o barieră destul de gravă pentru dezvoltarea oricărei afaceri, mai ales a prestărilor de servicii. Cât de genială nu ar fi ideea, dacă nu ai cui vinde, ideea rămâne doar pe foaie. O altă barieră ar fi lipsa facilităților fiscale, cum ar fi vacanța de plată a impozitelor pe venit pentru primii 3 ani de activitate. Această facilitate ar motiva tinerii întreprinzători să se avânte în a investi în visele lor fără frica de a se îneca înainte de a intra în apă.

Ce idei de extindere a afacerii tale crezi că pot fi?

Mi-aș dori să deschid, cel puțin câte o spălătorie cu autoservire în fiecare sector al capitalei.

Ce trebuie să știe oamenii care vor să devină antreprenori?

Oamenii trebuie să știe că visele pot deveni realitate numai atunci când faci primul pas spre realizarea lor. Cel mai important este să acționezi. Inacțiunea are drept rezultat lipsa dezvoltării. Republica Moldova are resurse și programe care pot să ajute pe cei care au dorința de a crește acasă. Dar nu va bate nimeni la ușă să-ți ofere șansa de a începe o afacere. Sfatul meu este să ceri și ți se va da!