Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) anunţă o nouă rundă de granturi în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub (DEH). Programul este destinat cetăţenilor originari din Republica Moldova aflaţi peste hotare, iar scopul acestuia este de a-i susţine pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova şi de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.

DEH include trei subprograme. În primul caz este vorba despre parteneriatele tematice regionale. În cadrul acestui subprogram, asociațiilor din diasporă le vor fi oferite trei granturi a câte 93,9 mii de lei, pentru desfășurarea diferitor acțiuni cu caracter socio-economic regional, comunitar, educațional și de sănătate, care vor fi implementate de un grup de inițiativă, compus din cel puțin două asociații din diasporă din minimum două țări și un ONG din Republica Moldova. Vor fi susținute activitățile desfășurate doar pe teritoriul Republicii Moldova.


Cel de-al doilea subprogram vizează abilitarea femeilor din diasporă. În acest caz e vorba despre cinci granturi a câte 93,9 mii de lei ce vor fi oferite membrilor diasporei pentru implementarea proiectelor orientate spre abilitarea socială, civică, juridică și economică a femeilor din diasporă. Vor fi încurajate proiectele axate pe dezvoltarea start-up-urilor înființate de către femei în Republica Moldova.


Iar în al treilea caz e vorba de reîntoarcerea profesională a diasporei. În cadrul acestui subprogram vor fi oferite zece granturi a câte 37,5 mii de lei, profesioniștilor din diasporă, în scopul de a încuraja transferul de capital uman și experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova, prin intermediul reîntoarcerii profesionale pe termen scurt (2 săptămâni – 2 luni). Vor fi susținute activitățile desfășurate doar pe teritoriul Republicii Moldova.


Termenul de aplicare: 08 decembrie – 28 februarie, iar evaluarea proiectelor depuse va avea loc în luna martie 2018.

 

sursa: trm.md