Agricultorii de pe malul Nistrului din Republica Moldova pot beneficia acum de consultanță profesionistă în cadrul Centrului de Consultanță în Agricultură Ecologică, înființat cu sprijinul UE. Centrul a fost creat la inițiativa a patru asociații specializate situate de o parte și de cealaltă a Nistrului, în cadrul programului Susținerea măsurilor de promovare a încrederii, finanțat de UE și implementaat de PNUD.

 

Centrul activează în satul Sucleia și oferă consultații gratuite atât producătorilor agricoli, cât și micilor fermieri. Specialiștii centrului promovează reducerea la minimum a îngrășămintelor chimice și a pesticidelor, respectarea asolamentului, implementarea tehnologiilor moderne în agricultură etc. Totodată, fermierii pot găsi aici informații despre posibilitățile de accesare a unor granturi și fonduri pentru dezvoltarea afacerilor în agricultura ecologică.

 

Ideea de a crea acest centru provine dintr-un proiect care implică patru asociații de pe ambele maluri ale râului Nistru – „Cutezătorul" și „EcoAgriNord" din orașul Fălești, „Vitality" din Tiraspol și „Belii Most" din satul Chițcani, raionul Slobozia. Cele patru organizații au creat o platformă comună de cooperare în domeniul agriculturii ecologice, primul pas fiind constituirea unei asociații a producătorilor de produse ecologice și calitative.

 

Potrivit președintelui asociației „Vitality”, Veaceslav Bejenari, în această etapă, scopul principal al centrului este să convingă producătorii că fructele și legumele ecologice oferă acces la noi piețe de desfacere: „Pe parcursul anului 2017 am creat și trei loturi demonstrative în care am cultivat porumb, floarea-soarelui și căpșuni. Fermierii care le-au vizitat s-au convins de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului – prelucrarea solului fără utilizarea de substanțe chimice.

 

Victor Cimpoieș, directorul asociației „Cutezătorul”, este de părerea că agricultorii de pe ambele maluri ale Nistrului au capacitatea de a produce fructe și legume ecologic pure. „Respectând această condiție, producția noastră va reuși să se impună pe marile piețe de desfacere”, consideră acesta.

 

Proiectul a inclus și programe de instruire care acordă asistență fermierilor în producerea, certificarea, inițierea afacerilor agricole, dar și în comercializarea produselor.

 

Centrul de consultanță în agricultura ecologică a fost creat în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii", finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD din Republica Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea în proiecte comune a reprezentanților mediului de afaceri, liderilor comunităților locale sau ai societății civile.

Sursa: http://www.eu4business.eu