Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 30 noiembrie Planul național de acțiuni în domeniul facilitării comerțului pentru perioada anilor 2018–2020, care cuprinde 35 de capitole și 91 de acțiuni.

 

Proiectul vizează, în general, accesul la informație, asigurarea transparenței în reglementarea comerțului, asigurarea predictibilității regulilor de desfășurare a comerțului, simplificarea procedurilor administrative în calea comerțului. De asemenea, se preconizează o serie de acțiuni în vederea implementării tehnologiilor informaționale moderne în procedurile de control de stat al comerțului și automatizării proceselor de interacțiune cu businessul. În următorii trei ani vor fi luate măsuri pentru îmbunătățirea infrastructurii necesare realizării comerțului extern.

 

Planul este elaborat pentru trei ani și prevede chestionarea periodică a mediului de afaceri în vederea actualizării acestuia.

 

Bugetul consolidat, estimat pentru implementarea Planului de acțiuni în vederea implementării acordului privind facilitarea comerțului oferit de Organizația Mondială a Comerțului  și a recomandărilor Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, se cifrează la 137.1 milioane de euro. O atenție deosebită întru asigurarea prevederilor acordului privind facilitarea comerțului revin operațiunilor vamale în derularea tranzacțiilor transfrontaliere, asistența financiară pentru acest domeniu fiind estimată la 68 milioane de euro. O mare parte din bani vor fi utilizați pentru dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei și modernizarea infrastructurii vamale. Suport necesită și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională Transport Auto, dar și ministerele care vor fi implicate în realizarea Planului de acțiuni pentru facilitarea comerțului.

Sursa: www.moldpres.md