Setul de legi privind limitarea abuzurilor față de business este apreciat pozitiv de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova, dar și criticat de unele ONG-uri care susţin că "modificarea legislaţiei va submina încrederea populației în guvernare", comunică MOLDPRES.

 

Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a menționat că abuzuri față de reprezentanţii business-ului în Moldova există şi le constată toţi. „Setul de legi propus vine să scadă presiunea asupra managementului agenţilor economici, în special a celor din business-ul mic şi mijlociu. Iniţiativa este discutată deja de mediul de afaceri la diferite niveluri şi susţinută în mare parte de agenţii economici”, a spus Harea.

 

Iniţiativa este susţinută şi de Aneta Zasavițchi, preşedintele Asociației Patronale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova, care o califică drept una pozitivă şi aşteptată de mediul de afaceri. „Setul de legi va elibera agenţii economici nu doar de povara unor controale, ci şi de frica de ajunge la închisoare pentru încălcări minore. În plus, va permite agenţilor economici să evite blocaje de activitate în cazul în care sunt anchetaţi de organele de drept”, a opinat Zasavițchi.

 

Valeriu Bodiu, directorul companiei industriale „INTROSCOP”, specializată în producerea cablajelor și modulelor electrice pentru industria auto, a specificat că iniţiativa de modificare a legislaţiei este una bună, la care va veni cu propuneri. „Acum rămâne să vedem cum va arăta proiectul când va fi aprobat de Legislativ”, a menţionat Bodiu.

 

Şi directorul Institutului Economiei de Piaţă (IEP), Roman Chircă, salută inițiativa Guvernului privind eliminarea presiunilor asupra mediului de afaceri prin decriminalizarea unor infracțiuni economice. El a precizat că persoanele care critică modificarea legislaţiei au drept scop manipularea opiniei publice. „Decriminalizarea nu înseamnă legalizarea infracțiunilor economice. Legea nu va avea efect retroactiv”, a spus Chircă.

 

La finele săptămânii trecute, mai multe ONG-uri din R. Moldova au criticat proiectul de lege privind „decriminalizarea infracțiunilor economice”. Astfel, Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova și Centrul „Expert-Grup” au făcut publică o luare de poziție, în care menționează că „adoptarea proiectului de lege în varianta propusă va submina și mai mult încrederea populației în guvernare, legitimitatea componenței actuale și interesele de facto ale deputaților și va releva carențele fundamentale ale sistemului de stat de drept din Republica Moldova”.

 

Proiectul prevede reducerea competențelor unor structuri de stat, în special, ale poliției, în privința unor infracțiuni economice. Totodată, agenții economici aflați la prima abatere, vor avea posibilitatea să repare prejudiciul cauzat, înainte să fie atrași la răspundere penală. Proiectul a fost supus dezbaterilor publice.