Care sunt drepturile tale pentru scutiri fiscale


Scutirile personale, scutirile pentru persoanele întreținute, precum și alte deduceri sunt stipulate în Capitolul 4 al Codului Fiscal: ”Scutiri și alte deduceri”. Trebuie să știi este că fiecare contribuabil (persoană fizică rezidentă) are dreptul la o scutire personală în sumă de 10 128 lei pe an. De asemenea, persoana fizică rezidentă aflată în relaţii de căsătorie are dreptul la o scutire suplimentară în sumă de 10 128 lei anual, cu condiţia că soţia (soţul) nu beneficiază de scutire personală.

Cât privește contribuabilii care întrețin alte persoane, fiecare are dreptul la o scutire în sumă de 2 256 lei anual pentru fiecare persoană întreţinută, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi din copilărie pentru care scutirea constituie 10 128 lei anual.

Informație importantă pentru agenții economici

Agentul economic rezident are dreptul la deducerea oricăror donaţii făcute de el pe parcursul anului fiscal în scopuri filantropice sau de sponsorizare, dar nu mai mult de 5% din venitul impozabil.

Pentru a afla mai multe detalii despre scutirile menționate mai sus, te rugăm să citești cu atenție Capitolul 4 al Codului Fiscal, pe care îl găsești accesând acest link.

Nomenclatorul, în care sunt enumerate beneficiarii facilităţilor fiscale privind impozitul pe venit şi categoriile facilităţilor, este aprobat prin Ordinul IFPS nr. 1080 din 10.10.2012 disponibil aici.

T.V.A. nu se aplică la importul mărfurilor, serviciilor si livrărilor de mărfuri, precum și la serviciile specificate în art.103 al Codului fiscal, pe care îl poți vizualiza aici.


Servicuil Fiscal de Stat întreprinde măsuri de stimulare morală (non-financiară) a contribuabililor care îşi achită integral şi în termen obligaţiile fiscale prin acordarea certificatelor de credibilitate celor mai onești contribuabili şi a diplomelor de merit celor mai profesionişti contabili (ai acelorași contribuabili), scutindu-i pe o perioadă de 2 ani de controale fiscale prin metoda de verificare totală și tematică. Perioada de scutire poate fi prelungită în cazul în care contribuabilul nu îşi schimbă comportamentul fiscal.

Pentru a vedea politicile de asistență și sprijin pentru contribuabilii care execută la timp şi în volum deplin obligaţiile fiscale accesează Programul de conformare voluntară, care stabileşte procedura de monitorizare a contribuabililor cu aplicarea tratamentelor de conformare voluntară şi forţată.