Incubatoarele de afaceri - locul de unde poți să-ți iei zborul


Incubatoarele de afaceri (IA) sunt niște mecanisme eficiente de creare a IMM-urilor şi a noilor locuri de muncă. Ele sporesc rata de succes a start-up-urilor, dispun totodată de cele mai bune practici stabilite şi testate. Ele sunt create pentru a sprijini dezvoltarea întreprinderilor aflate la început de activitate, care au idei, dar nu dispun de experiență / cunoștințe, nu ştiu să facă un plan de afaceri şi nici nu au resursele financiare pentru închirierea, la preţurile pieţei, a unui sediu adecvat.


Conceptul şi principiile de operare a IA se bazează pe susţinerea dezvoltării întreprinderilor inovatoare aflate la început de activitate. Afacerile incubate sunt găzduite într-un incubator pe o perioadă determinată de timp.


În acest interval, firmele beneficiază de birouri dotate şi utilate, suport consultativ şi servicii de consultanţă, precum şi de susţinere financiară în termeni de plăţi limitate pentru utilităţi, internet, chirie etc.


Astfel, alături de asigurarea sprijinului logistic necesar demarării activităţii, IA organizează instruiri, cursuri de pregătire, acordă asistenţă în realizarea strategiilor de afaceri sau în scrierea de proiecte necesare atragerii de finanţare şi facilitează participarea la activităţi de creare a reţelelor funcţionale.


Toate aceste activităţi au rolul de a susţine dezvoltarea afacerilor, astfel încât acestea să poată ajunge la un nivel de stabilitate şi autonomie, care să le permită părăsirea incubatorului şi funcţionarea pe cont propriu, cu şanse crescute de a face faţă mediului concurenţial.


În prezent în Moldova activează 9 Incubatoare de Afaceri, despre care afli mai multe aici.


De asemenea te îndemnăm să citești și Ghidul ”Pas cu pas pentru crearea Incubatoarelor de Afaceri Regionale”, care este de fapt o foaie de parcurs inteligibilă asupra planificării, dezvoltării şi funcționării unui incubator de afaceri.