Ce este Fondul de Garantare a Creditelor?

Dacă vrei să iei un credit de la bancă, dar nu ai gaj, Fondul de Garantare a Creditelor este o soluţie pentru tine.


Fondul de Stat de Garantare a Creditelor (FGC) gestionat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) este prima schemă de garantare a creditelor din Republica Moldova, menită să faciliteze accesul antreprenorilor cu idei de afaceri viabile la resursele de creditare, prin acordarea garanţiilor financiare.


Fondul a fost înfiinţat încă în 2002, însă prima capitalizare a fost asigurată abia în anul 2004 – 300 de mii de lei. Astăzi Fondul are o valoare de 62 de milioane de lei.Cum funcţionează schema de garantare a creditelor?

1. Iniţial trebuie să depui actele pentru solicitarea creditului la una dintre băncile partenere ale Fondului: Moldova Agroindbank, FinComBank, Moldindconbank, Banca Comercială Română, ProCreditBank, Victoriabank, Comerţbank. Vezi aici lista documentelor necesare.


2. Ulterior, dacă banca consideră proiectul viabil, dar constată că nu există suficient gaj pentru asigurarea creditului, solicită de la FGC emiterea unei garanţii financiare.


3. La rândul său, ODIMM transmite băncii decizia privind acordarea garanţiei financiare solicitate, iar banca semnează contractul de credit cu tine.


4. În baza contractului de credit, vei semna cu ODIMM contractul de garantare şi ODIMM va remite băncii scrisoarea de garanţie financiară.


Există domenii de activitate pentru care nu se acordă garanţii financiare, cum ar fi activităţile legate de import, anumite tipuri de comerţ. Garanțiile se axează mai mult pe agricultură, pe industrie, pe producere.


De fapt, banca are cea mai importantă funcţie: să analizeze viabilitatea ideii de afacere, capacitatea întreprinderii de a creşte şi, respectiv, de a rambursa creditul, plata integrală în favoarea băncii partenere fiind efectuată după 120 de zile din momentul apariţiei cazului garantat.Produsele oferite de FGC

ÎNTREPRINDERI GESTIONATE DE TINERI ANTREPRENORI

Garanție: până la 50% din suma creditului

Valoarea garanției: până la 500.000 de lei

Perioada de garantare: 60 de luni


ÎNTREPRINDERI GESTIONATE DE FEMEI ANTREPRENOARE

Garanție: până la 70% din suma creditului

Valoarea garanției: până la 700.000 de lei

Perioada de garantare: 60 de luni


ÎNTREPRINDERI NOU – ÎNREGISTRATE

Garanție: până la 70% din suma creditului

Valoarea garanției: până la 700.000 de lei

Perioada de garantare: 36 de luni


ÎNTREPRINDERI ACTIVE

Garanție: până la 50% din suma creditului

Valoarea garanției: până la 3.000.000 de lei

Perioada de garantare: 60 de luni


ÎNTREPRINDERI EXPORTATOARE

Garanție: până la 50% din suma creditului

Valoarea garanției: până la 5.000.000 de lei

Perioada de garantare: 60 de luni

* Comision anual: 0,5% de la suma garanțieiStatistică

  • Pe parcursul activităţii Fondului, 227 de ÎMM-uri au beneficiat de garanţii financiare în valoare totală de 46,5 milioane de lei, asigurând credite în valoare cumulativă de 124 milioane de lei care, respectiv, au contribuit la implementarea unor proiecte investiţionale în valoare de peste 200 milioane de lei.

  • În prezent, sunt active 123 de garanţii financiare în valoare totală de 25,6 milioane de lei, care asigură debursarea creditelor în valoare de circa 71,3 milioane de lei.

  • Analiza impactului garanţiilor arată că fiecare leu acordat sub formă de garanţie permite efectuarea investiţiilor în economie în valoare de 4,3 lei şi, respectiv, facilitează obţinerea creditelor în valoare de 2,6 lei.

  • 63% dintre beneficiarii FGC activează în agricultură, 14% în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul, 13% – în sectorul industriei prelucrătoare, iar 6% prestează servicii.